Weleens naar de animatieserie South Park gekeken? Die vrolijke beheerder van de schoolkantine, dat is Chef Quincy ten voeten uit. Chef Quincy swingt al zijn leven lang achter de potten en pannen. Als kind had hij maar één droom, hij wilde per se in de voetsporen van treden van zijn tante Norine, de nicht van zijn moeder. Elke Surinaamse fijnproever in Nederland kent tante Norine. Zij deed decennialang de catering op menig verjaardagsfeest, reünie en bruiloft. Daar waar zij kookte, was het bingo. Elke Surinaamse fijnproever weet dus dat je bij degene die kookt à la tante Norine de jackpot in handen, of in dit geval je mond, hebt. Chef Quincy kookt à la tante Norine.

Lange tijd kookte Chef Quincy uitsluitend voor vrienden en bekenden. Als jongerenwerker was hij beperkt in zijn tijd. Totdat hij aan het denken werd gezet, tijdens één van de vele kooksessies die hij begeleidde in (half)gesloten jeugdinrichtingen. Het waren die jongeren die hem indirect aanspoorden een eigen eethuis te beginnen. Eten verbroedert, eten verbindt, vindt Chef Quincy. Eten verbindt meer dan wat dan ook. Aan de eettafel is iedereen gelijk. Aan de eettafel kun je je hart luchten, verhalen delen, grappen maken.

Hij zei zijn baan als pedagogisch medewerker bij jeugdzorg vaarwel want, zo wist hij inmiddels, als chef kon hij een (nog) grotere rol van betekenis spelen voor jongeren met een sociale achterstand of een ongelukkig verleden. ,,Met een baan of een stageplek in mijn eethuis kan ik ze laten groeien. Groeien doe je immers niet alleen, groeien doe je samen.”

Zo snijdt het mes aan twee kanten. De jongeren blij dat ze dankzij Chef Quincy weer een toekomst hebben, de lekkerbekken blij dat ze eindelijk bijna dagelijks van de echte Creools-Surinaamse keuken kunnen genieten. Vanaf nu hoeft niemand meer te wachten tot de volgende verjaardag, reünie of bruiloft. Vanaf nu kun je vrijwel non-stop smullen van de saté, teloh met bakkeljauw, geroosterde kippenbouten en gestoofd rundvlees, inspired by tante Norine.

– Eetsmakelijk / Nyan Switi